I våres ble første runde med opptak til Novicoms stipendordning gjennomført. De som trakk det lengste strået, og til slutt stod igjen som mottakere av stipendet var Danijela Zivkovic og Petar Petkovski.

 

Danijela fikk i oppgave å skrive en bokanmeldelse av Erlend Loes roman «Stille dager i Mixing Part», og Petar skulle lage en kort videopresentasjon om hva som er så spesielt med Beograd

Nedenfor kan du se begge bidragene

 

Petar Petkovski – Hva er så spesielt med Beograd?

 

Danijela Zivkovic – bokanmeldelse

 

Papirlappen svingte frem og tilbake langs siden av koppen. Hjernen min må ha trodd det var en giftig edderkopp og forberedt seg på å drepe den. Det sto om livet, skjønner du?

Jøss.

Det var meg eller den.

Så dramatisk.

Ikke sant? Det var som teater på sitt beste.

 

Kan en bok samtidig være seriøs og naiv, realistisk og absurd?

Alle som noen ganger har lest Erlend Loe vet at han er – annerledes. Du må forvente det uventede når du leser bøkene fordi han endrer reglene; alt vi tar for gitt når vi leser. Det finnes ingen beskrivelser, ingen forklaringer. Du forstår ham, eller det gjør du ikke. Er målet kanskje at vi alle trekker våre egne konklusjoner?

Denne boken fikk meg til å gå gjennom et stort spekter av følelser. Først var jeg underholdt, to sider senere gjorde han meg uventet trist, og snart ville jeg le igjen.

Korte, raske dialoger er det som gjør denne boken så spennende og lett å lese, men det var noen ganger litt vanskelig å følge hvem sier hva. Loe skriver her om noe vi alle vet, men ingen tenker på. Forholdene er vanskelig, og det er alltid lettere å tenke på teaterog gjemme seg bak sarkasmen enn å sette ord på følelser.

Jeg lurer på om vår hovedspiller – dramaturg Bror Telemann som aldri lykkes å skrive sin egen skuespill, er basert på Loe selv. Han har jobbet med flere teatre og prøvd å være skuespiller en gang, før han oppdaget at teater ikke var for ham. Telemann har noen egenskaper som er vanlige i Loes skikkelser: han lever i sin egen virkelighet, er frustrert, enkel og naiv som et barn (minner om Naiv.Super, ikke sant?). Hans kone er motsatt på nesten alle måter, og deres interaksjon resulterer i en unik blanding av humor og sarkasme i hverdagslige situasjoner som alle kan forholde seg til og bør derfor lese.

 

Jeg hater folk som lærer av sine feil.

Nå tøffer du deg.

Og folk som forstår og innser og erkjenner alt mulig. Vi er som vi er og ferdig med det. Det er derfor det fins teater.


1. september 2018 lanserer vi oppgaven for høstens opptak til stipendordningen. Sjekk ut stipendsidene for mer info

Kategorier: Stipendarbeid

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *