Det er klart for en ny runde med arbeider presentert av stipendiatene våre i Beograd. I denne omgangen får vi presentert en video om hvordan julen feires i Serbia, og en tekst om høytiden Slava

Videoen er laget av Jelena Ivetić og Filip Petković

Høytiden Slava

Tekst av Danijela Živković

Hei alle sammen!

Det er Danijela igjen og nå vil jeg fortelle dere litt om noe som er veldig viktig for oss her i Serbia. Etter jul og påske er Slava den den viktigste høytid her. Slava betyr ikke «en slavisk kvinne», men er en serbisk-ortodoks feiring av familiehelgenen, og noe som feires bare i Serbia, Montenegro, Kroatia og Makedonia. Vi er veldig stolte av det, kanskje fordi det er så unikt.

Det finnes mange ulike teorier om hvordan denne feiringen oppstod;  den vanligste er kanskje at den stammer fra dagen da visse familier ble kristnet eller døpt for første gang, altså 800-tallet. Hver helgen har sin egen dag i året, og sønner arver farens familiehelgen.

Slava hadde også en praktisk funksjon: Serberne kunne bytte etternavnet sitt av forskjellige grunner, men ikke familiehelgenen. Dette var viktig for bestemmelse av slektskapsforbindelser i storfamilien. Man ville ikke risikere å gifte seg med slektninger, ikke sant?

Skikker varierer mye, men det er noen som er obligatoriske overalt:

  • Et bilde av helgenen
  • Tent stearinlys som påminner om at Kristus er «verdens lys»
  • Hvete i en liten bolle – representerer Kristi død og oppstandelse.
  • Spesielt laget slavabrød eller -kake som representerer Kristus som livets brød.
  • Rødvin – representerer Kristi blod

Nå kommer vi til alles favorittdel – mat!

Familie og venner samles om kvelden til middag, som alltid er et mangeretters måltid. Det er også vanlig å ta med en gave; kanskje vin eller blomster.

Voksne ser vanligvis frem til sarma, mens barna venter på godterier. Sarmaer den mest kjente serbiske retten. Det er surkål rullet opp rundt kjøtt, ris og andre ingredienser.

Ikke spis før du går til slava, fordi du vil bli forventet å prøve alt, og det er mye!

Dette er kort fortalt hva slava handler om, det er veldig spesielt for oss og noe jeg håper dere får oppleve

Kategorier: Stipendarbeid

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *